Imprimare
Cozonac umplut cu nuca fiarta
Cozonac umplut cu nuca fiarta

Autor: Marinela Sima, Slatina

Voturi:  Point1Point2Point3Point4Point5

(8Voturi)

Descriere:

Reteta culinara - cozonac cu nuca fiarta

Ingredientele retetei culinare:

ALUATUL: 

=> 2 kg faina de calitate

=> 400g zahar

=> 8 galbenusuri

=> 600ml lapte

=> 100g unt (sau untura)

=> 100ml ulei

=> 100g drojdie

=> 1 lingurita sare

=> coaja de lamaie si portocala

=> 4 plicuri zahar vanilat

UMPLUTURA:

=> 1/2 kg nuca macinata

=> 200ml lapte

=> 3 linguri cacao

=> 1/2 kg rahat

 

 

 

 

 

 


Prepararea retetei culinare:

          Faci o maia amestecand drojdia cu 100ml lapte caldut si 4 linguri de faina. O lasi la cald acoperita, sa creasca. Intre timp, freci bine galbenusurile cu zaharul si adaugi laptele vanilat si coaja rasa de lamaie si de portocala. Intr-un lighean mare cerni faina, in mijloc torni maiaua si amestecul de oua si lapte si framanti bine, adaugand treptat grasimea (untul topit si uleiul). Continui framantarea aluatului pana cand obtii o coca clasica ce nu se mai lipeste deloc de lighean, adica aproximativ 30 de minute. Lasi aluatul la cald sa dospeasca pana cand isi dubleaza volumul, 1 ora si jumatate. In acest timp pregatesti tavile. Eu le tapetez cu hartie de copt si astfel cozonacii nu se lipesc si se coc foarte frumos si uniform.

           CREMA: Fierbi nuca macinata cu laptele si cacaua pana se ingroasa si o dai deoparte. Dupa ce aluatul a dospit, il imparti in 6 parti (pentru fiecare tava). Iei cate o parte de aluat, o intinzi cu sucitorul, intinzi o parte din crema de nuca racita, pui si rahatul taiat felioare si dat prin faina, dupa care rulezi si asezi cozonacul in tava cu lipitura in jos (pentru ca in timpul coacerii sa nu se dezlipeasca). Formezi astfel toti cozonacii si ii lasi in tavi sa mai dospeasca 15 minute. Ii ungi cu un ou batut si dai tavile in cuptorul incins in rpealabil. Ii coci 45 de minute, apoi scoti tavile, acoperi cozonacii cu un prosop umed 15 minute, dupa care ii scoti.

Notite:

Ii pastrezi infasurati in folie de celofan cateva zile.

{loadposition articole}

 

Detail feed in/out Arata sau ascunde detaliile retetei
Timp de preparare:
over 2,5 h
Dificultate:
Dificil
Portii:
peste 11 serviri
Cantitate:
4,8 kg
Tara/Regiune:
Romania
Costul unei portii:
neprecizat
Ultima actualizare:
Sb 28 nov 2009 21:55:38 +0100
Vizualizata:
3323

 

 

Joomla SEO powered by JoomSEF