« Culinare »

Prune

Retete ARTICOLE CULINARE Preparate din cafea Arta prepararii cafelei

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.

Retete culinare - comunitate culinara

Arta prepararii cafelei Imprimare Email
Scris de Irina Dordea   

Prepararea cafelei nu e chiar o arta ...

... asa cum incearca sa ne convinga, cu aerul de superioritate al initiatului fata de novice, marii cofegii. Dar nici nu putem afirma ca o cafea buna se poate obtine oricum. Cafeaua are pretentiile ei, care nu pot fi minimalizate decat cu riscul de a-i distruge aroma. Vom incerca sa vi le facem cunoscute in cele ce urmeaza.

  • Boabele de cafea se pot pastra mult timp nedecorticate, in coaja lor rosie ca cireasa, dar din momentul decorticarii, perioada de conservare devine limitata. Nu cumparati deci cafea, chiar cruda, in cantitati mari.

  • Un dusman periculos al cafelei este umezeala.

  • Cafeaua se poate praji in casa, intr-o tigaie obisnuita, mica, nu direct pe flacara, ci pe o tablita, amestecand continuu. Cand cafeaua a ajuns de culoare maro, se ia de pe foc, se amesteca in continuare, pana se racoreste, si se sufla cojile formate. Se rajneste apoi, rece.

  • Daca dispuneti de o rasnita electrica, si ati macinat o cantitate oarecare de cafea, lasati-o sa se raceasca inainte de a o folosi din nou.

  • Macinarea cafelei se face corespunzator modului de preparare: pentru cafea-filtru, mai mare; pentru cafea preparata in mod obisnuit, foarte fina.

  • Cafeaua macinata cu o rasnita manuala este mai aromata. Ritmul rapid al motorului rasnitelor electrice o incing si determina o pierdere partiala a aromei sale.

  • Dupa macinare, cafeaua isi pierde aroma foarte repede si usor. Adevaratii cofegii macina numai atata cafea cata se consuma la un rand de cafele. Nu cumparati deci decat cel mult atata cafea cata consumati intr-o zi, doua.

  • Pentru a-si pastra calitatile timp de doua - trei zile, ea trebuie neaparat pastrata intr-un vas perfect inchis, netransparent, fara nici un miros, preferabil din portelan. In nici un caznu se lasa in punga in care a fost cumparata.

  • Pentru reusita cafelei, calitatea apei are o mare insemnatate. Apa cu gust de clor sau de metal (neplaceri de care nu suntem scutiti intotdeauna) imprumuta aceste gusturi cafelei. Apa cu gust de clor trebuie lasata intr-un vas descoperit o jumatate de ora. Apa foarte calcaroasa, compromitenu numai gustul cafelei, dar si vasul in care se prepara. Daca preparati cafeaua intr-o cofetiera-filtru, spalati filtrul dinc and in cand cu apa si otet.

  • Apa cu care se prepara cafeaua nu trebuie lasata sa fiarba. Cafeaua se adauga cel mai tarziu inainte de primul clocot. Prin fierbere, ea pierde o parte din oxigen si devine grea. Daca din nebagare de seama ati lasat-o sa clocoteasca, se toarna imediat putina apa rece.

  • Cafeaua trebuie servita neaparat fierbinte. Daca folositi o cofetiera, incalziti-o inainte de a turna cafeaua in ea, tinand-o in apa calda.

  • Vasul in care se prepara cafea va fi folosit numai in acest scop.

Ultima actualizare în Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009 14:49
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

 
-1 #3 Guest 02-04-2011 04:17
;-))
Citat
 
 
-1 #2 Guest 02-04-2011 04:16
;-)) Q
Citat
 
 
+1 #1 Guest 02-04-2011 04:15
:zzz
Citat
 

Pastrare gutuie

...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi

Autentificare

Vizitatori

Avem 411 vizitatori online